Ugrás a tartalomra

Szentandrassy-Istvan-Roma-Muveszeti-Galeria

SZENTANDRÁSSY ISTVÁN ROMA MŰVÉSZETI GALÉRIA ELÉRHETŐSÉGE

 

Cím: Bálna 1093 Budapest, Fővám tér 11-12., I emelet

Nyitvatartási idő:

Kedd-Szombat napokon10:00 - 18:00 óra között,

vasárnap, hétfőn és ünnepnapokon: zárva

Kapcsolat:

Telefon: (70) 544 0898;

E-mail: galeriavezeto@gandhikft.hu

Facebook: https://www.facebook.com/SzentandrassyIstvanRomaMuveszetiGaleria

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SZENTANDRÁSSY ISTVÁN ROMA MŰVÉSZETI GALÉRIA FENNTARTÓJA

 

A pécsi székhelyű Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. a Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, a Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok) fenntartója, valamint 2021. évtől a Fáy András Technikumnak Bátonyterenyén. A Társaság évekkel ezelőtt azt fogalmazta meg céljául, hogy elősegíti azt a folyamatot, melynek eredményeként a roma származású festőművészek, grafikusok, szobrászok és alkotásaik szerves, és elválaszthatatlan részei lesznek a magyar kultúrának. 

Ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy az intézmény keretein belül kialakításra kerüljön a roma művészeti Galéria egy budapesti frekventált helyen. Ezen cél megvalósítását szolgálja felzárkózási folyamatok egy új színtereként életre hívott Szentandrássy István Roma Művészeti Galéria.

A NeRok a baranyai nemzetiségek művelődésének infrastrukturális feltételeit és módszertani hátterét biztosítja – elsősorban a hálózathoz kapcsolt színhelyeken. Bizonyos tevékenységeivel azonban az egész megyében és országosan is szolgáltat.

A NeRok nagynyárádi intézménye a falumúzeum, a tájház átalakításával alapozta meg a helyi jelenlétét. az épület teljes felszereltséggel oktatásra alkalmas helyiséget is kapott, ami nemzetiségi és népi kézműves alkotótáborok szervezését teszi lehetővé.

A Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. hosszú távú célja a romák társadalmi elfogadottságának növelése, a roma társadalom saját önbecsülésének megerősítése, illetve a különbözőségek többségi társadalom általi elfogadásának javítása. 

A széles társadalom számára elérhetővé tesszük a roma kulturális, művészeti értékeket, lehetővé téve a Magyar országon létező roma kultúra megismerését és egymás megértését. 

2017 szeptemberében a Gandhi Intézményi rendszer – eddigi teljesítménye elismeréséül – felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló jó gya korlatok nemzeti nyilvántartására. 

Honlapjaink: www.gandhikft.hu és www.nerok.hu

 

 

SZENTANDRÁSSY ISTVÁN ROMA MŰVÉSZETI GALÉRIA KÜLDETÉSE

Magyarország első kiállítóhelye, mely Szentandrássy István (1957-2020) Kossuth-díjas festőművész nevét viseli. A roma származású és magát magyarnak valló művész életútjával arra kötelezi az őt követni kívánó nemzedéket, hogy az egyetemes emberi értékek gyarapításában értékközvetítő szerepet vállaljanak. 

A Szentandrássy István Roma Művészeti Galéria küldetésének tekinti, hogy bemutassa azokat a roma képzőművészeket, akik XX. század közepétől jelentős, európai színvonalú életműveket hagytak az utókorra, ugyanakkor kiállítási lehetőséget kíván biztosítani a tehetséges kortárs képző-, iparművészet-, és fotóművészet alkotóinak. Rendezvényein alkalmat kínál a társművészetek bemutatására, valamint teret biztosít a közösségi gondolkodásnak. 

Legfőbb célunk, hogy a művészet eszközeivel hidat képezzünk a roma és nem roma emberek között. 

A Szentandrássy István Roma Művészeti Galéria állandó kiállítás keretében őrzi a „Szenty-szentéjt”, mely a művész relikviáiból, műtermének bútoraiból áll.

 

 

 

 

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

Budapest 1957. augusztus 26. – Budapest, 2020. február 26.

 

Kezdetben verseket és drámákat írt, majd rajzolni kezdett, ezután jutott el a festészethez. Mestere, a szintén roma származású Péli Tamás volt.

Óriási belső erővel tudta átadni a festészetén keresztül azt az üzenetet, hogy törekedjünk arra, hogy minél többre vigyük, hogy akarjuk jobban szeretni mindazokat, akikkel egy hazában élünk, és legyünk büszkék származásunkra, kultúránkra.

Festészete, amely összeforr a Bibliai történetekkel, a spanyol irodalommal és legelsősorban a cigány hitvilággal és hagyománnyal, a magyar kultúra szerves részévé vált, kulturális örökségünket gazdagítja.

Képeiből rendszeresen rendeztek kiállítást itthon és a világ számtalan pontján. Önálló tárlata volt a Várkert Bazárban, a Művészetek Völgyében, a szentendrei MANK Galériában, illetve legutóbb a Terror Háza Múzeumban.

1995-ben Pro Urbe Budapest díjat, 1999-ben pedig a Kisebbségekért díjat vehette át. 2012-ben Kossuth-díjat kapott, a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait sajátos színvilággal ábrázoló műveiért, a hazai cigány kultúra megőrzésében és széles körű megismertetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért, külföldön is nagy sikert aratott kiállításaiért, példaértékű művészetéért.